Transforming Kitchen

Kitchen Transformation

Sarah and I would like to say how happy we are with the extension that you planned and built for us last year. It's fantastic to look out in all directions and see something different through each of the many windows, especially when the weather is as variable as it currently is. The kitchen is wonderfully bright and airy. It's a real pleasure to live in and the outdoors on the patio will be just as good in the summer I'm sure. Your vision for what could be achieved together with the skills of your building team have resulted in a home that works fantastically well and is very special to us. Many thanks for all your hard work

Ken and Sarah

Property Summary

A dated Derbyshire cottage with limited light needed new life breathing into it for the clients to be able to fully appreciate and enjoy their newly purchased property. The end result of having a well thought out design to address the issues of the old property exceeded expectations.

Challenges

On purchasing a beautiful cottage in the Derbyshire countryside, the clients knew the location and views were perfect but the property needed improving in such a way that they could be fully enjoyed. A sympathetic kitchen extension was required to enhance the character property whilst relocating the existing utility room and toilet which were blocking the amazing panoramic views from the cottage.

The clients knew their cottage had potential to be transformed. In benefitting from BDS Architecture’s design service followed by their project management and build service the property was transformed beyond their imagination. A well thought out project was completed on time and on budget . The client was extremely happy with the completed work.

The solution

BDS Architecture Ltd designed a new interior layout and extension reconfiguring the position of the utility room and toilet within the existing property which enabled the kitchen to benefit from a new extension to take advantage of the views of the countryside on three sides of the property.

Reclaimed brick, natural stone and timber windows were all specified for the extension and surrounding landscape to be sympathetic to the original cottage. Repeating the existing brick detail also enhanced the traditional character of the property

The Outcome

The clients were delighted with the design of the new extension and interior layout. It exceeded their expectations as to what could be achieved. Happy with the design, BDS were also commissioned to carry out the construction work on the cottage. The dated and dark interior was soon transformed with a bright and light kitchen and living space with landscaping to complement it. . Panoramic views were realized and the clients were able to enjoy their new home with real benefits.


Kitchen Transformation

Kitchen Transformation

Kitchen Transformation

Kitchen Transformation